Ben alışılagelen tariflerin içine mahlep
katarak yapıyorum hem lezzeti hem kokusu daha cezbedici oluyor. Mahlep bana
göre muhteşem bir baharat, hangi hamur isine katılırsa katılsın çok yakışıyor.
Üsküdar’da otobüs beklerken bir fırın keşfettim, her şeyi mahlepli yapıyor. Ne
zaman Üsküdar’a gitsem hemen bir mahlepli simit alıyorum oradan, vapur dada
çayla keyfini çıkartıyorum.
Malzemeler: 1 su bardağı, ılık süt, 1 yemek
kasığı toz seker, 1su bardağı, sıvıyağ, 1 su bardağı, ılık su, Bir paket yaş
maya, tuz, 1 tatlı kasığı mahlep, alabildiği kadar un ( hamur kulak memesi
yumuşaklığına gelene kadar)
Üzerine: 1 yumurta sarısı, çörekotu
Yapılış: Geniş ve derin bir kâseye önce ilik su ve ılık
sütümüzü ve mayamızı koyarak maya eriyene kadar iyice karıştıralım. 5-6 dakika
kadar mayalanma suresini beklettikten sonra şekeri, mahlebi, tuzu, sıvıyağı
ilave edelim ve iyice karıştıralım. Daha sonra unu yavaş yavaş ilave ederek
iyice yoğuralım. Hamurumuz 10 dakika mayalanmak için dinlensin. Mayalanan
hamurumuzu bir iki kere daha yoğurduktan sonra ve istediğiniz büyüklükte
parçalar kopartarak elimizle hafif açalım, ben bayağı küçük parça koparttım:
minyatür sigara böreği gibi oldu. İstediğimiz şekli verebiliriz. Hafifçe yağlanmış
tepsiye dizelim, üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve çörekotu serpelim. 170
derecelik ısıda üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Yorumlar
Yorum Gönder