Tulum Peynirleri
Tulum peyniri hayvan postu içinde yapılan Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen addır.
Tulum peyniri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük farklılıklar gösterir.
Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak Peyniri adı verilir.
Çankırı ve Çorum bölgelerinde yapılan tulum peyniri Kargı Tulumu adıyla anılır.
Ayrıca Ege Bölgesinde yapılan salamuralı bir Tulum peyniri çeşidi vardır ki İzmir Tulumu olarak bilinir.Üretim açısından Erzincan Tulumu ile alakası yoktur.
Erzincan tulum peyniri imalatı sütü sağımdan sonra mayalanır ve ısıdereçesi 35derecede sabitlenecek muhafaza alanında tutulur peynir mayalandıktan sonra ince süzeklerde suyu süzdürülerek 5 saat bekletilir.2 veya 3 gün tuzlanmadan bez torbalarda kamarı dışar atıncaya kadar bekletilir ve püre kıvamında ezdirilerek kayatuzuyla tatlandırılarak deri içine sıkıbir şekilde hava boşluğu olmayacak şekilde yerleştirilir veya kaya tuzuyla tatlandırıldıktan sonra bez torbalarda 20 veya 25 gün kamilleşme dediğimiz etaba kadar bekletilir ve tekrardan plastik bidonlara sıkı bir şekilde yerleştirilir.Kemah kaya tuzunun Erzinca tulum peynirinde önemli bir tatladırma özelliği vardı.Ayrıca dünyada çok az peynir vardırki çiğ sütten imal edilir.
Kahvaltıların ve dürümlerin vazgeçilmezi tulum peynirinin yapımında çeşitli sütler kullanılır. Geleneksel olarak tulumlarda hazırlanan bu peynir; günümüzde bidon, teneke kutu ve fıçılarda hazırlanıp satışa sunuluyor.
Peynirin dayanıklılığını artırmak için Türklerin Orta Asya dan günümüze kadar uyguladıkları yöntemlerden biri de peyniri tuluma almaktır.
Trakya bölgesi dışında yaygın olarak Toros yaylalarında deri tulumu öne çıkar ve aile içi tüketime yönelik olarak hazırlanır. Yapımında tam yağlı sütün yanı sıra tereyağı yapımından artan yağsız sütler de kullanılır. 'Tulkuk' olarak adlandırılan tulum; oğlak, süt kuzusu, koyun veya keçi derisinden yapılır.
Tulum peyniri hemen yenilmeyen, olgunlaştırılan sert bir peynirdir. Yapımında yağlı ya da yağsız koyun, keçi veya inek sütü kullanılır. Adı geçen sütlerle hazırlanan taze peynir baskıdan geçirilir, tuzlanır ve tulum içine basılır. Uzun süre bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Tulum peyniri besin değeri yüksek, gözeneksiz hafif keskin kokulu bir peynirdir. Deri tulumda yapılan peynirlerin rengi, deri ile temas ettiği kısımlarda sarıdır. İçine doğru beyazlaşır.
Tulum çeşitleri
Yapım tekniği olarak değişiklik göstermeyen tulum peynirleri çeşitli bölgelerde farklı adlarla tanınır. Malatya da tomas peyniri, Erzincan da koyun sütünden yapılan şafak peyniri, keçi sütünden yapılan Afyon tulumu, keçi sütünden yapılan çimi peyniri ve İzmir tulumu en bilinenlerindendir.
Alırken nelere dikkat etmeli?
Deride yapılan tulum peynirleri genellikle ev için atölyelerde üretildiklerinden ve yağsız sütten hazırlandığından birinin kalitesi diğerini tutmayabilir.
Kokulu, içinden kıl çıkan, lekeli, kolay ufalanan tadı boğazı yakan acılığa sahip peynirlerden uzak durmak gerekir.
İzmir tulumu gibi teneke kutularda hazırlanan çeşitlerde ise gözenekler küçük, renk sarı olmalıdır. Bu peynirin iri gözenekli, rengi beyaza çalan çeşitleri tavsiye edilmez.
Ege tulumu
Ege tulumları yapılış itibariyle çok farklıdır. Çoğu kez pıhtı belli bir hararette, kısa süre ısıtılır ve karıştırılır. Ayrıca tulumların içinde salamura da bulunur. Genellikle yapımında tam yağlı koyun sütü tercih edilir. Geleneksel tulum peynirlerine oranla yağlı olup sıkı dokuludur.
Bu bilgide üye oldugum bir gruba maille gelmisti. Kaynak belirtilmemiş.
Yorumlar
Yorum Gönder