Helva Sohpetleri


Osmanlı devletinde çeşit çeşit helvalar üretilirdi. Helvahanede meşhur ve çok miktarda tüketilen zulbaya helvası ile bas, zerd, kestane ve helva-i halkacını yapılırdı. Fatih döneminde devlet adamlarına ikram edildiği anlaşılan helva çeşitlerinden biriside me'mune helvasıydı. Diyarbakır’da belirli ağaçların yapraklarından yapılan kudret helvası, Edirne de ise miskle karıştırılmış helva yenirdi. 

Miskle karıştırılmış seker İstanbul’da satılırdı ve sadece böyle bir tatlının yapımında kullanılırdı. Bunların dışında İstanbul’da ballı, bademli ve susamlı 3 çeşidi bulunan ak helva ile Frenk helvası ve sabuni helva, pişmaniye helvası, şekerli levzine helvası, halakcini helvası, kahi helva, şekerli müşfike helvası, ballı müşfike helvası, şekerli me' muniye üretimi yapılırdı. Türk geleneğinde özellikle kış geceleri helva sohbetleri adi verilen bazı toplantılar yapılmıştır. Bu gelenek 18. yüzyılda Lale devrinde seçkin kişilerin evlerinde ve saray dada rağbet bulmuştur. Nevşehirli Damat İbrahim Pasa zamanında yapılanları ise un kazanmıştır. "Helva Sohbetleri" nin vazgecilmez helvaları da "Helvayı Hakani", helva-yi sabuni, helvayi leb-i dilber, helva-yi asude, tepsi helvası, keten helvası ve irmik helvasi olmuştur. 

Kaynak: Posta Gazetesi 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Maşukiye'de Kiremitte Balık ve Köfte-Yayla Alabalık