Çikolata ve Tarihcesi
Endorfin kaynağı, görüntü kaynağı, haz kaynağı
, mutluluk kaynağı Çikolata. Yeğenimin Coko su. İste Tarihçesi
Çikolata kelimesi Aztek dilinde; kakao
çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı,
"gürültü" anlamına gelen "choco" ve "su" anlamına
gelen "atle" kelimelerinden türemiştir. İspanyollar’ın Amerika’yı
keşfetmeleriyle birlikte kıtadaki mevcut kitapları yakmaları nedeniyle kesin
bilgiler olmasa da; çikolatanın tarihinin İ.Ö. 1500 yılına kadar gittiği
sanılmaktadır. Eski Amerika uygarlıklarından Mayalar’dan önce Olmecler’in kakao
ağaçlarından yararlandıkları bilinmektedir. Zaten "kakao" kelimesi de
Olmec dilinden gelmektedir.
Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile
birlikte doruğa çıkmıştır. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yüklemiştir. Bu
ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu
düşünmektedirler. Zaten kakao ağacının bilimsel ismi "Theobroma
Cacao" da "Tanrıların Yiyeceği" anlamına gelmektedir.
Bugün insanların en sevdiği besin
maddelerinden birisi olan ve yenildiği zaman insanda oluşturduğu mutluluk
hormonu nedeniyle uzmanlar tarafından tavsiye edilen çikolatanın tarihi 1500′lü
yıllara kadar uzanıyor.
İlk olarak 1528 yılında Don Cortez isimli
İspanyol bir denizci tarafından keşfedilen ve ticari bir içecek haline
getirilen çikolata, 1606 yılında İtalya’ya, 1615 yılında Fransa’ya, 1657
yılında ise İngiltere’ye yayıldı. Tarihçilere göre 1700′lü yılların başında
sadece Londra’da 2 bin çikolata imalathanesi bulunuyordu ve kakaonun içine
sütte ilave ediliyordu. İtalya’da sütlü kakao özellikle din adamları arasında
yaygınlaşırken, Papa 14. Clement’in ölümüne neden olan zehrin Papa’nın severek
içtiği sütlü çikolatasının içine atıldığı sanılıyor.
Yiyecek olarak çikolata ise ilk kez 19.
yüzyılın ortalarında İngiltere ve İsviçre’de görülmeye başlandı. 1828 yılında
Van Houten adlı Hollandalı bir usta kakao çekirdeklerini presleyerek elde
ettiği yağdan bazı maddeleri çıkardı ve bu ürünü değirmenden geçirerek kimyasal
bir işleme tabi tuttu ve bu yolla kakao tozu elde etti. İlk çikolata ise 1876
yılında İngiltere’de imal edildi. İsviçreli Daniel Peter ise sütteki fazla suyu
çıkarıp çikolatayla karıştırarak sütlü çikolatayı imal etti.
Temelde kakao, kakao yağı, şeker, lesitin
ve vanilinden oluşan çikolata bitter, sütlü ve beyaz olmak üzere üçe ayrılıyor.
Temel karışımdan "bitter" adı verilen tadı biraz acı çikolata çıkar.
Bu karışımın içine süt tozu ilave edilirse sütlü çikolata, kakao çıkarılıp
içine daha fazla süttozu eklenirse fildişi renginden dolayı beyaz çikolata elde
edilir. Çikolatanın rengi içindeki kakao kütlesine bağlı olduğundan, kullanılan
kakaonun oranı ve cinsi değiştikçe rengi ve tadı da değişir. Ustalara göre, iyi
bir çikolata oda sıcaklığında sertliğini korumalı, ağızda ise erimelidir.
Eriyen çikolata ağızda tanecikler ya da madeni bir tat bırakmamalıdır.
Değerli Çekirdekler
Çikolata, Aztekler zamanında çok popüler
olmuş ve toplumun elit kesiminin içtiği bir içecek haline gelmiştir.
Avrupalıların çikolata ile tanışması ise Kristof Kolomb’un keşif çalışmaları
sırasında olmuştur. Kolomb’un, ele geçirdiği ticaret gemilerinde para yerine
kullanılan kakao çekirdeklerinin önemini anlamasıyla Avrupalılar da bu büyülü
bitkinin değerinin farkına varmıştır.
Kolomb’un İspanya Kralı Ferdinand’a sunmak
üzere yanına aldığı bu çekirdekleri kralın huzuruna çıkartan kişi 1521 yılında
Hernando Cortes olmuştur. Kolomb’un hayatın birçok alanında yaşadığı
şanssızlıkları bu noktada da yaşadığını ve ölmeden önce çikolatanın tadına
bakamadığını da belirtelim.
23 yıl sonra Dominikli rahiplerin kıtadan
Kral Philip’e getirdikleri hediyeler arasında içilmeye hazır çikolata da vardı
ve böylece yaşlı kıta çikolatayla tanışmış oldu.
"Yenen Çikolata" 1847′de
1730′larda makinelerin kullanıma
başlanmasıyla seri üretime geçilmiş ve çikolata pahalı bir besin olmaktan
çıkmıştır. 1828′de Hollandalı kimyager Conrad J. Van Houten, kakao presini
(Dutch Process) icat ederek kakao yağını özünden (liköründen) ayrıştırmayı
başarmıştır. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük
katkıda bulunmuştur. Yenmesi için imal edilen ilk çikolata ise 1847′de Joseph
Fry isimli bir İngiliz tarafından üretilmiştir.
1875′te İsviçreli Daniel Peter sekiz
yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın
yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etmiştir.
Kaynak: Uye oldugum mail grubuna geldi
Yorumlar
Yorum Gönder