El Yapımı Baklava
Şerbet Malzemeleri; 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, yarım limonun suyu;
malzemeler 20 dakika kısık ateşte kaynatılacak. Şerbet koyu olursa kıtırlığı
daha fazla olur, sulu şerbet baklavayı yumuşatır.
Hamur Malzemeleri: 4 su bardağı un , 1 su bardağı ılık süt ( yoğurt olmaz çünkü
hamuru yumuşatır) ,1 paket kabartma tozu, 1çay bardağı su, 1çay bardağı yağ,
100g erimiş tereyağı,1 kahve fincanı elma sirkesi.
İç Malzemeleri:
2,5 su bardağı dövülmüş ceviz, ayrıca: 3 paket buğday nişastası
(toplam 500g),125g eritilmiş kızgın tereyağı, 1 su bardağı zeytin yağı.
Hazırlanış
Hamur malzemelerini derin bir kaseye alalım ve poğaça hamuru
kıvamında yumuşak bir hamur yapalım. Eğer bu kıvama un yetmezse kıvam alıncaya
kadar ekleyebiliriz. Sonra hamurumuzu yarım saat dinlendirelim . Daha sonra
dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayıralım ve bu 3 parçadan da 12 şer adet ceviz
büyüklüğünde küçük bezeler koparalım. Bezeleri 6 lu gruplar yapalım yani her 6
lı küçük bezeyi aralara 1 yemek kaşığı nişasta serperek üst üste koyalım
ve tepsi büyüklüğünde açalım .Daha sonra diğer 6 lı grubu da açalım daha önceki
açtığımız 6 lı grubun üzerine koyalım . böylece 12'li 3 grup elde edelim.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. 18'li bir grubu alıp
merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin
yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun
üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayalım. Açtığımız beze grubunu
tepsiye serip, ceviz içinin çeyreğini araya serpelim. Sonra ikinci grup bezeyi de
aynı şekilde açıp tepsiye serelim ve üstüne ceviz içinin yine çeyreğini
serpelim. Üçüncü grubu da açıp tepsiye serelim. Kalan cevizleri de bunun
üzerine serpin. Son grubu da açıp en üste serelim. Baklavamızı dilimleyelim.
Tereyağını eriterek üzerinin her yerine değecek şekilde serpelim.
170 derecede önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar
pişirelim ( baklavanın kısık ateşte pişmesi önemli ). Baklavayı fırından
çıkartıp baklavayı soğutalım sıcağa yakın ılık şerbeti tepsinin üzerine
gezdirelim. 4-5 saat sonra servis yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder