Açma

pofuduk ve çok lezzetli
Malzemeler :
2 su bardağı ılık süt, 4 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket yaş maya (küçük küp) ,1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı sıvı yağ, 2 yumurta (oda sıcaklığında-beyazları hamura, sarıları üzeri için), 5-6 su bardağı un,  
Hamurun İçine Sürmek için:

5-6 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında), Zeytin Ezmesi
Yapılışı :

Mayayı ezelim, süt ve şekeri bir kaba alıp 5 dakika kadar mayanın aktifleşmesi bekleyelim. Mayalı karışımın içine; tuz, yumurta beyazları ve sıvıyağı ekleyip karıştıralım. 5 bardak unu azar azar ( bu kısım önemli) ekledikten sonra, yoğuralım ve ele hafif yapışan yumuşak kıvamda bir hamur elde edelim. Hamurun ağzını bir havlu ile kapatıp bir saat mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamuru bir daha yoğurduktan sonra mandalina büyüklüğünde bezelere bölelim. Bir peçeye bir kaşık sıvıyağ dökerek yağladığımız tezgah üzerinde, bezenin ortasına bir çay kaşığı kadar tereyağı yerleştirip ve elimizi de biraz yağlayarak hamurları yemek tabağı boyutunda açalım. Zeytin ezmesi sürecekseniz daha az tereyağı sürebilirsiniz. Açtığımız hamuru rulo şeklinde saralım. İki uç kenarından ters yöne biraz çevirerek, hem biraz uzatıp ve hem de esnetip, birbirinin üzerine kapatıp tepsiye aralıklı olarak yerleştirelim.. Tepsiye dizdikten sonra yaklaşık 30 dakika daha tepside mayalanmalarını bekleyebilirsiniz... Mayalanan açmaların üzerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürelim ve çörek otu serpelim.
Açmalarımızı önceden ısıtılmış 190 derecelik fırına verelim ve üzerleri kızarıp pişince fırından alıp üstüne havlu örterek dinlendirelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler