İzmir Köfte-Smyrneika

Bu muhteşem köftenin Yunan versiyonunun adı "smyrneika/smyrna" dır. Yunanistana Anadoludan geçen göçmenlerin getirdiği düşünülmektedir.Kimbilir ne sevinçler ne üzüntüler kısacası ne kadar çok yaşanmışlık vardır kimbilir
Bu güzel köfte yanında isteğe bağlı olarak değişen patates kızartması ya da pilav ile servis edilir. İzmir versiyonundan farklı olarak patatessiz, bibersiz ve de daha iri köftelerin bol domates ve salça sosunda servis edildiği leziz köfte.

Köfte Malzemeleri;

300 gram orta yağlı kıyma, 1 tane kuru soğan, 2 dilim bayat ekmek, Tuz, Karabiber,pul biber

Diğer Malzemeler:
3 tane patates, 2,3 tane domates, 4,5 tane sivribiber, Tuz, Sıvıyağ, 2 çorba kaşığı domates salçası

Yapılış ; Köfteyi yapmak için derin bir kaseye kıyma, rendelenmiş soğan , ıslatılmış suyu iyice sıkılmış ekmek, tuz ve baharatları koyup iyice yoğuralım.Parmak boyunda ince uzun veya oval köfteler hazırlayalım.Patatesleride köfte boyunda oval veya elma dilimi doğrayalım.Kızgın yağda önce patatesleri sonra köfteleri kızartalım. Yuvarlak fırın kabına köfte patates, köfte patates olacak şekilde yanyana dizelim. Aralara domates dilimleri ve biber dilimleri koyalım.Sos tenceresinde biraz yağda salçayı kavuralım.1,5 su bardağı su ve tuz koyup 1 taşım kaynatalım.Kaynayan sosu köftelerin üstüne gezdirip ısıtılmış kızgın fırında biber ve domatesler kızarana kadar pişirelim.

Yanında mis gibi bir cacık yoksa salata ile servis edebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler