El Yapımı Baklava


Şerbet Malzemeleri; 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, yarım limonun suyu; malzemeler 20 dakika kısık ateşte kaynatılacak. Şerbet koyu olursa kıtırlığı daha fazla olur, sulu şerbet baklavayı yumuşatır.

Hamur Malzemeleri: 4 su bardağı un , 1 su bardağı ılık süt ( yoğurt olmaz çünkü hamuru yumuşatır) ,1 paket kabartma tozu, 1çay bardağı su, 1çay bardağı yağ, 100g erimiş tereyağı,1 kahve fincanı elma sirkesi.

İç Malzemeleri:
2,5 su bardağı dövülmüş ceviz, ayrıca: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g),125g eritilmiş kızgın tereyağı, 1 su bardağı zeytin yağı.

Hazırlanış
Hamur malzemelerini derin bir kaseye alalım ve poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapalım. Eğer bu kıvama un yetmezse kıvam alıncaya kadar ekleyebiliriz. Sonra hamurumuzu yarım saat dinlendirelim . Daha sonra dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayıralım ve bu 3 parçadan da 12 şer adet ceviz büyüklüğünde küçük bezeler koparalım. Bezeleri 6 lu gruplar yapalım yani her 6 lı küçük bezeyi aralara 1 yemek kaşığı nişasta serperek  üst üste koyalım ve tepsi büyüklüğünde açalım .Daha sonra diğer 6 lı grubu da açalım daha önceki açtığımız 6 lı grubun üzerine koyalım . böylece 12'li 3 grup elde edelim.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. 18'li bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.
Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayalım. Açtığımız beze grubunu tepsiye serip, ceviz içinin çeyreğini araya serpelim. Sonra ikinci grup bezeyi de aynı şekilde açıp tepsiye serelim ve üstüne ceviz içinin yine çeyreğini serpelim. Üçüncü grubu da açıp tepsiye serelim. Kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. Son grubu da açıp en üste serelim. Baklavamızı dilimleyelim. Tereyağını eriterek üzerinin her yerine değecek şekilde serpelim.
170 derecede önceden ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim ( baklavanın kısık ateşte pişmesi önemli ).  Baklavayı fırından çıkartıp baklavayı soğutalım sıcağa yakın ılık şerbeti tepsinin üzerine gezdirelim. 4-5 saat sonra servis yapın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler