Üzüm Koruğu Suyu-Her Derde Deva

Şimdilik çok talep görmese, değeri çok bilinmese de insan sağlığına oldukça faydalı olan koruk suyunu yakından tanımaya ne dersiniz? Ege ve Marmara bölgesinde oldukça sık tüketilen koruk suyunun faydalarını haberimizin detaylarında bulabilirsiniz. Bilenlerin tüketmek için yazın gelmesini dört gözle beklediği koruk suyunu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener anlattı. Bu içeceğin, Orta Çağ'da Avrupa'da bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisinden dolayı yoğun şekilde tüketildiğini belirten Şener, "Koruk suyunu, 'üzümün ham halinin şeker ve katkı maddeleriyle sulandırılarak içimini kolay hale getirip kullanıma sunmak' olarak adlandırabiliriz. Bu ürün eski zamanlarda annemizin, anneannemizin, babamızın, dedemizin, teyzelerimizin, akrabalarımızın yaptığı uzun zaman bu coğrafyada kullanılan içeceklerden biri" dedi. Geçmişte bol miktarda tüketilen bu tür içeceklerin, son zamanlarda tıbbi yararlarının iyice anlaşılmasıyla tekrar popüler hale geldiğini vurgulayan Şener, koruk suyunun, katkı maddesiz doğal içecekler arasında yer aldığına dikkati çekti. Doç. Dr. Şener, koruk suyunun yararları konusunda şu bilgileri aktardı: "Bu içecek, katkı maddesiz olmasının dışında içerdiği özellikle maya ekstreleri, kendi içinden doğal olarak elde edilen ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici materyaller içermesinden dolayı özellikle bağırsak hastalıklarında kullanılabiliyor. Yani koruk suyu, kabızlık şikayeti çeken ya da tam tersi ishal olan, bağırsak tembelliği şikayeti bulunan hastalarda oldukça faydalı. Aynı zamanda egzama gibi cilt rahatsızlıkları, kronik hastalıkların tedavisinde katkısının olduğu biliniyor. İnsanlar kullandıkça koruk suyunun faydalarını zamanla anlayacaklardır."
Koruk suyunun faydaları:
İştahı açar. Göz ağrılarını dindirir. Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılır. Deride oluşan kızarıkları giderir. Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudu serinletir ve rahatlatıcı etkisi vardır.
Koruk suyu
Koruk suyu olgunlaşmamış üzümleri ezip suyunu çıkartarak elde dilen oldukça ekşi, asitli bir içecektir. Ortaçağ Avrupası'nda, özellikle de Batı Avrupa'da en yaygın içeceklerden biri olan koruk suyu, o dönemde eski Fransızcadaki biçimi ile vertjus olarak anılmıştır. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır. Günümüzde ana yemekler içinde kullanımını şarap ve sirkeye bırakmışsa da Ortaçağ Avrupası'nda aşçıların en sık başvurduğu tatlandırıcı olmuştur. Bugün sadece bazı aşçıların salata süsleme amacıyla limon yerine kullandığı koruk suyu Fransız mutfağında hâlâ bilinen ve kullanılan bir tatlandırıcıdır. Ortaçağ Mutfağı: Fransa ve İtalya'dan alıntılar kitabının yazarları Ortaçağ'da koruğun suyunun yanı sıra çekirdeklerinin de tuzların içinde saklandığını belirmişleridir. Fransa'nın Ardèche bölgesinde üretilen, yaban elmasından mayalandırılarak yapılan bir tür içecek de tadından dolayı Koruk suyu (verjus) olarak adlandırılmıştır.

Ortaçağ Mutfağı: Fransa ve İtalya'dan alıntılar kitabının yazarları Ortaçağ'da koruğun suyunun yanı sıra çekirdeklerinin de tuzların içinde saklandığını belirmişleridir. Fransa'nın Ardèche bölgesinde üretilen, yaban elmasından mayalandırılarak yapılan bir tür içecek de tadından dolayı Koruk suyu (verjus) olarak adlandırılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler