El Yapımı Ekmek


Özellikle Korona yüzünden eve kapandığımız bugünlerde bu güzel uğraşlarla hem vakit geçirip hem de bir şey üretmenin hazzını yaşamak muhteşem bir duygu. 

Malzemeler; 4 su bardağı un, 1,5 su bardağı ılık su veya süt, çay bardağı yoğurt,1 paket kuru maya veya yarım paket yaş maya ,1 tatlı kaşığı tuz, ele hafif yapışan kıvam alıncaya kadar un,1 yemek kaşığı sıvı yağ 
Yapılış; Derin bir kaseye suyu ve mayayı koyup kaşıkla karıştıralım. Daha sonra unu kıvam kontrolü yaparak yavaşça ekleyelim. Hafif ele yapışan bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğuralım ve üzerini kapatıp bir saat mayalanmaya bırakalım .Mayalanan hamurumuzu hafif un serptiğimiz tezgaha alıp hafif yoğurarak toparlayalım. Demir döküm tencereye bolca un serpelim ve hamuru içine yerleştirelim Yarım saat kadar mayalansın ve üzerine un serpip bıçakla tek derin bir çizik atalım. Önceden ısıttığımız 250 derece fırında önce 20 dakika tencerenin kapağı kapalı pişirelim. Sonra kapağı açıp fırını 200 dereceye düşürüp 15 dakikada üzeri kızarana kadar pişirelim.
Not; Fırının en altına küçük bir ısıya dayanıklı kase ile su koyalım. Ekmeklerimizin dışının çıtır içinin yumuşak olmasını sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler