Yumurta-Minik Dev
Kendisi minik, ama besin değerleri nedeniyle adeta bir dev. Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurtadan söz ediyoruz. Doğadaki en sağlıklı besinlerden biri. Her öğünün gıdası ve mutfakların olmazsa olmazı.
Ünlü şair ve yazar Dante İlahi Komedya adli eseri üzerine çalışmalar yaptığı bir kafede otururken yanına birisi yaklaşmış ve ona " En yararlı besin hangisi? " diye sormuş. Dante başını kaldırıp hiç düşünmeden "Yumurta" demiş. Aradan bir yıl geçmiş ve ayni kişi ayni kafede rastladığı Dante ye bu kez Yumurta ne ile yararlı diye sormuş oda "Tuz " diye yanıtlayıvermiş Dante.
Türk mutfağında çok kullanıldığı halde, yumurta kültürümüz pek fazla gelişmemiş. Yumurtayı birçok yemekte kullanıyoruz ama besin değerini arttırmanın yollarını bilmiyoruz. Protein değeri düşük olan sebzelerle pişirilen yumurta, yemeğin besin değerini arttırıyor. Yine ayni şekilde tahıl grubu besinlerine yumurta ilave edildiğinde protein değeri artıyor. Yumurtada C vitamini olmadığından domatesle birlikte pişirildiğinde ya da ayrı ayrı pişirilse bile birlikte tüketildiği zaman yumurtadaki demir emilimi daha kolay oluyor. Yumurta çorbaların terbiyesinden, keklerin kabarmasına, böreklerin kızarmasından çocukların kahvaltıdaki eğlencesine kadar günlük yasamda, mutfakta, sofrada her zaman hayatin içinde olan bir besin.
Yumurtanın, pastacılıkta, suflelerden kremalara kadar çok geniş bir kullanım alanı olmasının sebebi, akında bulunan proteinlerin kabarmayı sağlaması. Evde yapılan kek ve börek hamurlarına ilave edildiğinde hamurun kabarmasını sağlar. Yumurta sütlü tatlılarda ve çorbalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılır.
Tazeliğini kontrol edin
Yumurtanın tazeliğini öğrenmek için bir kâseye su doldurun ve yumurtayı yavaşça içine bırakın. Eğer eğik durursa pek taze değil, dibe çökerse taze, suda yüzerse bayat demektir. Yumurtayı kırdığınız zaman akı ile sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirinden ayrılmaz ise tazedir. Ancak sulu kıvamda bir akı varsa ve sarısı da dağılıyorsa o yumurtayı kesinlikle yemeyin.
Yorumlar
Yorum Gönder