Kuru Erik ve Kemik Erimesi

Kemik Erimesine Kuru Eriğin Faydası Üzerine Bir Araştırma

Güçlü ve sağlam kemik yapısından bahsedilince akla ilk olarak süt ve süt ürünleri gelir. 


Ancak British Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre ise güçlü kemiklere sahip olmak için daha tesirli bir yiyecek var: Kuru erik.

Burada yayınlanan araştırmaya göre kuru erik kemik kaybını önlemede çok etkili bir meyve olarak gösteriliyor. Araştırma 1 ila 10 yıl arası menopoz sonrası dönemde olan, hormon tedavisi veya kemik metabolizmasını etkileyebilecek başka herhangi bir ilaç kullanmayan 236 kadın üzerinde gerçekleştirilmiş.
Bu kadınlar arasından 160 kadın rastgele iki gruba ayrılmış ve bir gruba günde 100 gr kuru erik, diğer gruba ise 100 gr elma kurusu verilmiş. Araştırmanın başlangıcında ve sonunda katılımcı kadınların bel, ön kol, kalça ve tüm vücut kemik mineral dansitesi (BMD) ve kemik biyo belirteçleri ölçülmüş.
Araştırma sonunda omurga ve ön kolda BMD’nin kuruk erik tüketenlerde anlamlı oranda arttığı gözlemlenmiş.
Kemik Erimesinde Kuru Erik Neden Bu Kadar Önemli?

Kuru eriğin kemikler üzerinde bu kadar etkili olması ise özellikle polifenoller, antosiyanin ve flavonoid antioksidanlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun yanı sıra kemik oluşumunda önemli görevi olan eser minerallerden bor ve bakır bakımından da zengin olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca erik A ve K vitaminleri de içeren bir meyvedir. Yalnız burada eriğin kanın PH’sini alkaliden aside doğru kaydırabileceğinden aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır.
Kuru Eriğin Diğer Faydaları
· Kuru erik böbrekler üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Vücudu böbrek hastalıklarına karşı korur.

· Adet düzenleyici özelliği vardır.

· İdrar söktürücüdür ve vücudu terletici etkiye sahiptir.

· Östrojen hormonunu düzenleyici etkiye sahiptir.

· Beden ve zihin yorgunluğuna karşı iyi gelir.

Kuru Erik Kabızlığa İyi Gelir mi?
Kuru erik lif bakımından zengin bir yaz meyvesinin güneşte kurutulmuş halidir. En önemli faydalarından biri ise sindirime yardımcı olmasıdır. Besinlerin sindirimini kolaylaştırarak kabızlık çekenlere yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzene soktuğu için kabızlığa iyi gelir. 

Müzmin kabızlık çekenler düzenli olarak kuru erik tüketirse kabızlığı kontrol altına alabilirler. Ayrıca sindirimden kaynaklanan şişkinliği de giderir. Günde 100 gram kuru erik tüketmek vücudun ihtiyacı olan besin lifi miktarının % 6 sını karşılayabilir. Ancak aşırı miktarda kuru erik tüketimi de ishali tetikleyebilir. Bu nedenle dengeli bir şekilde tüketilmesinde yarar var.

Kaynak; Üye olduğum bir gruba geldi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler