El Açması Ispanaklı Börek




Hamuru için 
4-5 su bardağı un ( hamur kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar azar azar ekleyin) , 1 çay bardağı süt, 2 su bardağı ılık su, Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz, yarım paket instant hazır maya 
Yufkaların Arasına Sürmek İçin; 100 gram eritilmiş tereyağı, 1 su bardağı sıvı yağ 
İç Harcı için; Yarım Kilo ıspanak, 2 orta boy kuru soğan, 1 su bardağı beyaz peynir veya ufalanmış tulum peyniri,1,5 tatlı kaşığı pul biber, bir tutam karabiber, Yarım çay bardağı sıvı yağ 
Üzerine sürme için; Süt veya yoğurt 
Yapılışı 
Ispanaklı içi hazırlamak için
Ispanakları 2-3 defa yıkayalım ve ince ince doğrayalım. Daha sonra ince ince kıyılmış soğanla tavada hafifçe kavuralım ( kavurmadan koyarsak ıspanak çok su salarak böreğin çıtır lığını alabilir). Kavrulmuş ıspanak soğuyunca peyniri ve baharatı da ekleyerek hep birlikte ovalayalım. 
Hamurunu hazırlamak için; Un, su, süt, tuz sıvı yağı derin bir kaseye alalım ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlayalım ve bezelerin üzerini bir bezle örterek yarım saat dinlendirelim. Daha sonra bezeleri kuru ve düz bir zemin üzerine un serperek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açalım. Açtığımız her yufkanın üzerini fırça yardımıyla bir kasede karıştırdığımız erimiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı ile yağlayalım ve ayrı ayrı tutalım. 15 dakika kadar bekledikten sonra her birini olabildiğince ince yufka büyüklüğünde açalım. İç malzemeden yufkanın kenarlarına ortası boş kalacak şekilde yayalım. Sonra kenarlarından içe doğru kapatarak rulo haline getirelim. Tepsi dolana kadar bütün yufkalarımızı bu şekilde yaparak yağlı fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye koyalım. Üzerlerine süt ve yoğurt karışımından sürelim. 190 derece fırında pişirelim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler