Cörekotu ve Muhtesem Sirları



Yaklaşık 14 yüzyıl önceden beri Peygamberimiz(SAV) tarafından methedilen bir bitki olan çörek otu, ölümden başka her derde şifa olan bir bitkidir. Son yıllarda yerli ve yabancı üniversitelerde yapılan araştırmalar bu bilginin doğruluğunu tasdik etmektedir. Ortadoğu ülkelerinde “kutsanmış tohum” olarak da bilinmektedir. Yani hangi yönden bakarsanız bakın, çörek otunun bir ilaç olduğu ve eczane raflarında olmayı hak ettiği kesin. Tabi ki bunları söylerken çörek otuna karşı alerjinizin olmadığını kabul ediyoruz.Yazımızda çörek otunun faydaları, bileşimi, kullanımı, içeriğindeki maddeler ve çörek otu yağının fayda alanlarını bulacaksınız. Yararlı olmasını temenni ediyoruz. 



BİTKİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Çörek otu bilimsel olarak Nigella sativa olarak isimlendirilmektedir. Bazı yörelerimizde siyah tohum olarak da bilinmektedir. Düğün çiçeğigiller ya da Ranunculaceae ailesinden olan çörek otu, yaklaşık olarak 20 kadar tür içeren tek yıllık otsu formda bir bitkidir. En bilinen türleri ise Mısır, Şam ve Kır çörek otlarıdır. Kır çörek otunun zehirli olduğu unutulmamalıdır ve kullanılmamalıdır. Çörek otunun çiçeklerinin ortasında oluşan kapsüllerin içinde yaklaşık 2-3 mm kadar siyah tohumlar yer alır. Bu yönü ile çörek otunu haşhaş bitkisine benzetebiliriz. Çörek otu kumlu ve sıkışık olmayan toprakları tercih eder. Yurdumuzda hemen hemen her yerde yetişebilmekte, buğday tarlalarında hatta yol kenarlarında dahi kendi kendine bitmektedir. Bitki türüne göre 20 cm. 80 cm. kadar boylanabilmektedir. Çörek otunun gövdesi dik ve kısa tüylüdür. Çörek otunun çiçekleri açık mavi renkli ve tek tek dizilmiştir.

ÇÖREK OTU BİLEŞİMİ
Bin derde deva olan bir ilaç düşünün. Mantık olarak, eğer bu ilaç şifa ise vücudun ihtiyaç duyduğu moleküllerin çoğunu içerecek olmalıdır. Bu nedenle çörek otu da, çeşitli çeşitli sihirli molekülleri ihtiva etmektedir. Bilim insanları, çörek otunun bileşiminde yaklaşık 120 kadar etken madde olduğunu bildirilmektedirler. Tabi ki bunların hepsini buraya sığdırmamız mümkün değildir. Çörek otunda %21 protein, %35 şeker ve türevleri, %35-38 yağ ve %6-9 madensel tuzlar ve diğer maddeler bulunmaktadır. Çörek otunun yağı da günümüzde sağlık alanlında ağırlığını koymaya başlamıştır. Bilindiği gibi bitkisel yağların alternatif tedavide kıymeti gittikçe artmaktadır.

Çörek otu yağının faydalarını da aşağıda sıralayacağız. Çörek otu yağında %18 doymuş, %24 tekli doymamış(omega-9) ve %58 çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3 ve omega-6) içermektedir.

Omega türü yağ asitlerinin ne kadar yararlı olduğu zaten bilinen bir gerçek. Ayrıca etken maddelerden en önemlileri “nigellon ve thymoquinon” dur.Günümüz ilaçlarında, nigellon ve thymoquinon isimli bileşikler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bu şu anlama geliyor; çörek otu, vücudun hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Bunlara ilaveten vitamin, mineral ve diğer etken maddeler olarak oleik ve palmitik asit, niasin, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A, B1, B2, B6, A, E, C vitaminleri içermektedir.



ÇÖREK OTUNU NASIL KULLANMALIYIZ?

Çörek otu yaygın olarak pasta, börek ve çöreklerde kullanılmakta ve tat katmaktadır. Binaenaleyh, çörek otu kullanımı bilinenle sınırlı değildir. Çörek otu genel olarak bal ile kullanılmaktadır. Bal ile kullanıldığında faydası daha da artmaktadır. Çörek otu, yutularak da kullanılabilir. Fakat midedeki enzimler ve asit çörek otu sindirimi için yeterli olmadığından sindirilmeden dışarı atılmaktadır.

Çiğnenerek tüketilmesi bileşimindeki maddelerin açığa çıkması açısından önemlidir. Ne kadar çiğnenirse o kadar yararı görülür. Fakat çiğneme esnasında bir takım olumsuzluklar görülmesi normaldir. Boğazda ve midede yanma gibi. Bunu gidermek için yarım çiğnenmiş biçimde yutmayınız.

İyice çiğnerseniz, ilk baştaki acımsı tat, yerini daha hoş bir tada bırakacaktır. Bu yöntem de sizi tatmin etmediyse çörek otunu kuru üzümle tüketerek kullanabilir ya da evinizde yemeklere bir tutam katabilirsiniz. Çörek otunu döverek bal ile karıştırabilir, kahvaltısofralarınıza farklı desenler katabilir, hem de istifade edebilirsiniz. Çörek otunun macunu, çorbası, çayı, kahvesi, içeceği, tütsüsü, yağı ve tentürü de kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.Kullanım Dozu: Tedavi amaçlı kullanımda sabah akşam birer çay kaşığı kadar alınması tavsiye edilmektedir. Bu doz çocuklarda yarısı kadar olmalı. Tedavi amaçlı 6 ay kullanılması tavsiye edilmekte, 6 aydan sonra ise doz yarıya kadar düşürülebileceği önerilmektedir. İlk etki 2 aydan sonra görülmeye başlar. En iyisi ise az da olsa devamlı olarak kullanılması. Şunu da belirtelim tedavi amaçlı kullanımda, hemen şifa bulayım diye kıtlıktan çıkar gibi çörek otu kullanımına abanmak doğru bir davranış olmayacaktır. Böyle bir kullanım kaş yapayım derken göz çıkartmaya benzer. Dikkatli olunmalıdır.

ÇÖREK OTUNUN KULLANIM ALANLARI
Çörek otunun yazının başında da denildiği gibi birçok faydası bulunmaktadır. En baştaki yararı vücudu hastalıklara karşı korumasıdır. Bu noktadan yola çıkıldığında, diğer faydalarını da beraberinde getirecektir. Çörek otunun faydalarını gerek uzmanlar gerekse tecrübe edenlerden derledik, bir araya getirdik. 



İşte, faydalarından bazıları; 
İltihap kurutucu olarak önemli görev üstlenir. Özellikle kadınlarda vajinal iltihaplanmalarda etkilidir. Regl (adet) sancılarını giderici etkisi bulunmaktadır. 
Güçlü bir afrodizyaktır. Cinsel performansı artırır. 
Vücudumuzda 400’den fazla görevi olan karaciğer tahrip olmasını önler. 
Güçlü bir antioksidandır. Kimyasal madde ile ilgili fabrikalarda çalışanlar, ağır metallerin ve şehrin kirli havasına maruz kalanlar, alkol veya sigara kullananlar çörek otu mutlaka tüketmelidirler. Sigara içenler çörek otu kullandıklarında hırıltı ve nefes darlığından kurtulduklarını belirtmektedirler. Antioksidan özelliği vücuttaki zehirli maddelerin atılımını kolaylaştırır. Bunlara ilaveten çörek otu, sürekli alkol alan kişilerde oluşan mide gastritinin iyileşmesinde önemli etkiye sahiptir. 
Kolesterolü düşürür. 
Yorgunluk ve uyuşukluğa iyi gelir. Bunun için 10 gün sabah portakal suyu ile bir çorba kaşığı çörek otu kullanılmaya devam edilir. Sonuca şaşıracaksınız. 
Böbrek, kalp-damar hastalıkları, mide rahatsızlıkları ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. 
Çörek Otu, meme, mide, prostat, cilt, kolon kanseri gibi çoğu kanserde, kanserin yayılmasını engellemektedir. Araştırmalar, çörek otunun, kemik iliği büyüme oranını %250 artırdığı ve kanserin yayılmasını %50 azalttığını göstermiştir. Cancer Dergisinde “Çörek otunun, hücre DNA hasarlarını onararak tümör gelişimini durdurduğu” haberi yer almaktadır. 
Şeker hastalarının kullanmaları faydalarına olan bir davranıştır. Çörek otunun, kan şekerini düşürdüğü ve insülinin etki ettiği ve yapıldığı pankreas hücrelerini iyileştirdiği bildirilmektedir. 
Alerjiye karşı birebirdir. Çörek otunun alerjik reaksiyonlarda vücudu baskılayıcı rol oynadığı Berlin Charite Ünv. tarafından ispatlanmıştır. Münih’li uzmanlar, %70 oranında sadece çörek otu yağı kullanarak polen ve toz alerjisi, astım ve deri iltihaplarında başarı elde etmişlerdir. Bronşiyal astım kaynaklı alerjik rahatsızlıklarda kesin çözümdür. Ürtikerde de yüz güldüren sonuçlar vermektedir. 
Yüksek tansiyonu dengelemede kullanılmaktadır. 
Kan damarlarını güçlendirdiği ve dolaşımı artırdığı için basur vakalarında tedaviye destek olarak tüketilmesinde fayda vardır. 
Çörek otu yağı romatizma ağrısı olan yere masaj ile sürüldüğünde ağrıyı kesmektedir. Düzenli devam edilmelidir. İlaveten kas ağrılarında da aynı yöntem geçerlidir. Derinin çörek otu yağını emmesine özen göstermelisiniz. 
İshale karşı bir fincan kadar yoğurt ile bir çay kaşığı çörek otu karıştırılarak tüketilir. Karışım günde iki kez tüketilmelidir. Hastalık gidinceye kadar devam edilir. 
Saç beyazlarına karşı etkili bir çözümdür. Çörek otu yağı ile yapılan bakım saç beyazlamasını geciktirmektedir. Yanı sıra saç dökülmesine karşı faydalı olmaktadır. 
Sağlıklı ve pürüzsüz cilde sahip olmak istiyorsanız pahalı ürünlere harcama yapmanıza gerek yok. Hem doğal hem de uygun fiyata harika cilde sahip olabilirsiniz. Bunun için bir çorba kaşığı çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın, yüzünüze masaj yaparak yedirin. Cildin emdiğinden emin olduktan sonra bir süre bekleyip, yüzünüzü yıkayın. Egzama vakalarında belirgin iyileşme sağlar. 
Uyku bozukluğu için ideal bir çözümdür. Çörek otu yağı herhangi bir sıcak içeceğe karıştırılıp, bal ile tatlandırılır. Akşamları yatmadan önce kullanılmalıdır. 
Prof. Dr. Bingür Sönmez, keten tohumu, çörek otu, nar çekirdeği, üzüm çekirdeği, ceviz ve fındık yağından günde bir kaşık tüketilmesinin, damar sertliğinin gelişmesini önlediğini ifade etmektedir. 
Çörek otu hamile kalma olasılığını yükseltir. Gene çörek otu, doğum ve doğum sancısı, anne sütünün artırılması ve bebek beslenmesi ve gelişimi için mükemmel bir gıdadır. 
Zayıflamaya yardımcı olur. Tokluk hissi verir. Yemeklerden önce yağını veya çörek otunu çiğneyerek bir bardak su ile yutmalısınız. Bu kilo vermede tecrübe ile sabit etkili bir yöntemdir. Günde 3 kez yapmak daha iyi sonuç verir. 
Ezher Üniversitesinden bilim insanları, çörekotu kullanılmasının kemoterapinin yan etkisi olan nefrotoksisitenin yani böbrek üzerindeki zehirleyici etkinin görülmediğini tespit etmişlerdir. 
Pakistanlı bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, çörek otunun, Candida albicans türü mantarların gelişimini engellediğini tespit etmişlerdir. 
Boğaz ağrıları, öksürük ve farenjitte tartışmasız faydası bulunmaktadır. 
Bebeklerin gaz sancılarında etkilidir. Çörek otu çayı demlenir, bebeğe günde 3 ya da 4 çay kaşığı içirilir. Sonuçtan memnun kalacaksınız. Aynı zamanda çörek otu çayı çıbanların tedavisini hızlandırır. Denemekte fayda var demiyorum. Çıbanınız varsa mutlaka çörek otu çayını tatbik ediniz. 
Çörek otu bal karışımı reflü hastalığında gözle görülür iyileşme sağlar. 
Çörek otu bal karışımı çocuk ve yetişkinlerin öksürük nöbetlerinde fayda sağlamaktadır. 
Egzamalı saç derisinde %100 çözüm. Çörek otu yağını saçınıza sürmeniz ve bir süre (1-2 saat) beklemeniz yeterli. 



SONUÇ OLARAK: Çörek otunun faydalarını aslında bu kadarla sınırlandıramayız. Bilinmesi gereken Peygamberimizin de övgü ile söz ettiği çörek otunun olağanüstü güçleri olduğu. Siz de yukarıdaki sayılan kullanım alanlarından herhangi birisinde karar kılarak, sağlıklı bir yaşamın temellerini atın. Hem damak tadınıza tat katın, hem de hayatınızda karşınıza çıkan bu fırsatı değerlendiriniz. sevdiklerinize de ikram etmeyi unutmayınız.

Kaynak ; Facebook ta bir arkadaşım paylaştı. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler