Karnı -Yarık

Türkçe Tarif
Malzemeler: 4 adet orta boy patlıcan, 2 su bardağı su, 2 adet orta boy soğan, 250 gram dana kıyma, 3 adet domates, 1,5 yemek kaşığı salça, Bir Tutam Tuz, 1 kahve kaşığı Karabiber, İnce doğranmış bir avuç maydanoz, 1 su bardağı sıvı yağ, 2 diş sarımsak , su , kekik, 2-3 adet yeşil biber. 
Yapılışı:
Patlıcanların baş kısmı kopartın ve alacalı olarak soyun. Bol tuzlu suda bir-iki saat bekletin. Tuzsuz suyla yıkayarak tuzu giderin ve havlu kağıtla suyunu alarak yağda hafifçe kızartın ve önlerini boylamasına çizin. Patlıcanları tepsiye dizin ve bir kaşık yardımıyla orta orta kısımlarını çukurlaştırın. Kıymayı çok az yağda soğanla ve sarımsakla kavurun. Rendelenmiş domates, tuz, biber, karabiber ilave edilip, bir taşım kaynadıktan sonra söndürün. Yemek kaşığı yardımıyla patlıcanların ortalarına kıymalı iç doldurun, Üzerlerine birer dilin yeşil biber koyun. 2 su bardağı salçalı su ilave edilerek fırında yarım saat pişirin Ateşten aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz dökün. Afiyet olsun.
English Recipe
Ingredients: 4 medium size eggplants, 2 cup water, 2 medium size onion, 250 gram minced meat, 3 tomatoes, 1,5 tablespoon sauce, 1 kahve kaşığı black pepper, 1 bowl thinly sliced parsley, 1 cup olive oil, 2 piece garlic , 2-3 green pepper, salt.

Preparation; Firstly; Lightly saute the thinly sliced onions and garlics in one tablespoon olive oil.Then, add the meat and saute for five minutes.Add diced tomatoes, salt and black pepper and cook for 10 minutes more.

On the other hand, cut the stems off the eggplant.Then peel of 1/2 inch-wide strip of skin lengthwise, leaving the next inch with the skin on. Repeat until you have a striped effect. Then slice them length-wise on one side only, starting and ending,1 inch from both ends so that the eggplants can be stuffed. Soak for half an hour in salted water to extract the bitter juice. Then, remove from the water,squeeze well and, dry them. Saute the eggplants very lightly on both sides in olive oil. Arrange the eggplants in a wide shallow pan side by side. Cut the center parts of eggplants from one end to other hand and fill with the meat mixture. Put the sliced green pepper to filled centers. ( please look at the picture) . Then, add the water,sauce, sugar and cook over slow heat for half an hour. Garnish with the parsley. You may also cook this in oven.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Maşukiye'de Kiremitte Balık ve Köfte-Yayla Alabalık