Ayvanın Faydaları



Peygamber efendimiz ( s.a.v) ashabına yemeleri veya yememeleri gereken yiyecekleri, o yiyeceklerin faydalarını, zararlarını, daima veya zaruret halinde veya ilaç olarak istifade edilmesi icab eden yiyecekleri beyan ederdi. Yiyeceklerden faydalanmaktaki ölçüyü, ne kadar kullanıldığı takdirde faydalı veya zararlı olacağını anlatırdı. 

Nafi bin Amr ( r.a) şöyle anlatırdı. " Resullullah efendimizin ( s.a.v) yanında bulunduğumuz bir vakit kendisine ayva hediye edildi. Resullullah efendimiz ( s.a.v) de ayvaları yanında bulunan Ashabına birer birer ikram etti. ( Tertibü'l Medarik, Kadı İyaz) 

Cabir bin Abdullah ( r.a) Taiften döndüğü zaman Peyagmber efendimize ( s.a.v) hediye olarak ayva getirmişti.Resullullah efendimiz ( s.a.v) ona buyurdularki; Muhakkak Ayva, göğüsteki darlığı giderir, ve kalbi parlatır; pasını siler. " ( el-mu'cemü'l-Kebir) 

Yine diğer bir hadiis şeriflerinde; " Ayva yiyiniz, çünkü o gönlü rahatlatır, kalbe kuvvet verir ve doğacak çocuğun ( salih ve güler) yüzlü olmasına sebeptir." buyurmuşlardır. 

Ayva, tabiat olarak soğuk, kuru ve kabız edici hususiyetlere sahiptir. 
Hadisi şeriflerde de buyurulduğu üzere ve meşhur tabiplerden rivayet olunduğuna göre ayva kalbi, beyni ve mideyi güçlendirir ve rahatlatır. Susuzluğu giderir, kusmayı önler ve idrar söktürür. Mide kurtlarına, kanlı tükürmeye ve şiddetli ishale karşı çok faydalıdır. Yemekten sonra yenirse mide ve ağız kokusuna mani olur. Yemeğin hazmedilmeisni kolaylaştırır. Kanın yüzdeki hararetini söndürür ( Feyzü'l Kadir)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler