Soğan Yemek İçin Mühim Sebepler



Yemeklerimizin baş tatlandırıcı soğanın faydaları saymakla bitmiyor. En azından 10 tanesini öğrenelim:

  • Soğanda krom vardır ve krom da insülin direncinin önlenmesinde çok etkilidir.
  • Kırmızı soğanda bol miktarda kuersetin bulunur. Kuersetin, başta kanser ve ateroskleroz olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında rolü olan serbest radikallerle savaşır.
  • Soğanda antioksidan bir vitamin olan C vitamini de yüksek miktarda bulunur. Soğanın başındaki yeşil kısımda çok fazla A vitamini de vardır.
  • Soğanın glisemik endeksi düşüktür ve kilo vermek isteyenler için şayanı tavsiyedir.
  • Soğan sindirime yardımcıdır, iştah açıcıdır.
  • Soğanda bulunan sülfür bileşikleri krom ve B6 vitamini ile beraber damar sertliğinin önlenmesinde çok etkilidir, kolesterolü ve tansiyonu düşürür.
  • Hayvan deneylerinde tümörlerin büyümesini durdurduğu gösterilmiştir. Salataya eklenen çiğ soğan mide kanseri riskini azaltır, ağrı giderici etkisi de vardır.
  • Cilt ve saç sağlığı için de soğan şarttır, sivilce, siğil ve yaraların tedavisinde çok etkilidir, hasar görmüş derinin tamirini hızlandırır. Soğan suyu, arı sokmasında ağrı ve yanmayı gidermede çok etkilidir.
  • Soğan rahat bir uyku için de çok yardımcıdır.
  • Soğanın antibakteriyel etkisi de vardır, soğanda bulunan sülfür bileşiklerinin Salmonella ve E. coli gibi bazı bakterileri öldürebildikleri gösterilmiştir.

Kaynak; Alıntı, Doktor tavsiyesi değildir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler