Soğan Yemek İçin Mühim Sebepler
Yemeklerimizin baş tatlandırıcı soğanın faydaları saymakla bitmiyor. En azından 10 tanesini öğrenelim:
- Soğanda krom vardır ve krom da insülin direncinin önlenmesinde çok etkilidir.
- Kırmızı soğanda bol miktarda kuersetin bulunur. Kuersetin, başta kanser ve ateroskleroz olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında rolü olan serbest radikallerle savaşır.
- Soğanda antioksidan bir vitamin olan C vitamini de yüksek miktarda bulunur. Soğanın başındaki yeşil kısımda çok fazla A vitamini de vardır.
- Soğanın glisemik endeksi düşüktür ve kilo vermek isteyenler için şayanı tavsiyedir.
- Soğan sindirime yardımcıdır, iştah açıcıdır.
- Soğanda bulunan sülfür bileşikleri krom ve B6 vitamini ile beraber damar sertliğinin önlenmesinde çok etkilidir, kolesterolü ve tansiyonu düşürür.
- Hayvan deneylerinde tümörlerin büyümesini durdurduğu gösterilmiştir. Salataya eklenen çiğ soğan mide kanseri riskini azaltır, ağrı giderici etkisi de vardır.
- Cilt ve saç sağlığı için de soğan şarttır, sivilce, siğil ve yaraların tedavisinde çok etkilidir, hasar görmüş derinin tamirini hızlandırır. Soğan suyu, arı sokmasında ağrı ve yanmayı gidermede çok etkilidir.
- Soğan rahat bir uyku için de çok yardımcıdır.
- Soğanın antibakteriyel etkisi de vardır, soğanda bulunan sülfür bileşiklerinin Salmonella ve E. coli gibi bazı bakterileri öldürebildikleri gösterilmiştir.
Kaynak; Alıntı, Doktor tavsiyesi değildir.
Yorumlar
Yorum Gönder