Kabak Çekirdeği Mucizesi


Kabak çekirdeği önemli bağırsak kurdu düşürücülerindendir. Tuzsuz tüketildiğinde çok fazla miktarda tenyanın dökülmesine yol açar. Bu sorun için çocuklarda 40 g büyüklerde 100 g tuzsuz kabak çekirdeği yeterlidir.
Kabak çekirdeğinin esas mucizesi prostat büyümesi (BPH) ile alakalı. Şu an kabak çekirdeğinin BPH'ı azalttığı üstelik önlediği tıbben ispatlanmış ve onay görmüş vaziyette.
Yine BPH'la irtibatlı meydana çıkabilecek idrar yolu bozukluklarına da yararlıdır. Bu mekanizma phystosterin adı verilen tek madde sayesinde oldu. Kabak çekirdeği karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH rizikosunu daha az gösteriyor.
Kalın bağırsak kanseri risk oranını azaltıyor. Bununla birlikte içerdiği E vitamini ile hücre zarının oxide şekilde bozulmasını önlüyor.
Sağlıklı hücreler kanserde önemli rol oynuyor.
Yine E vitamini geç yaşlanmayı ve yaşlılık etkilerini azaltıyor. Lif muhtevası de kanserle ilişkili. Lifli gıdalar kabızlık meselesini yok ediyor. Su tutup şişerek tokluk duygusu veriyor. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp zahmet yaratmıyor hem de rejim yapmış oluyorsunuz.
Kabızlığı önler bu da antioksidanların başka bir deyişle kansere neden olan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu da kanser risk oranını azaltıyor.
Kabak çekirdeği mineraller, esansiyel yağlar ve proteinler açısından zengindir. Bununla birlikte içerisinde kemikler ve iştah amaçlı önemli olan madde çinko içeriyor. Bir miktar kabak çekirdeği gündelik çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın hepsini, 1/2 bardak kabak çekirdeği ise gündelik magnezyum ihtiyacımızın hepsini karşılıyor.
Omega 3 ve omega 6 muhtevası beyin fonksiyonlarının tertip etmesine destekçi olur. Zihinsel gelişimi pozitif istikamette etkiliyor. Arjinin isimli amino asit sayesinde nitrit oksik oluşumu ile damarların esnemesi ile ereksiyon ve kalp problemlerinde kullanılma potansiyeli fazla miktarda olduğundan bu alanda ilaç yapım çalışmaları devam ediyor.
Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna destekçidir ayrıca böbrek fonksiyonlarını tertip ediyor.
Sağlıklı kemikler kemik kanseri risk oranının düşmesi manasına geliyor. Bilhassa erkeklerde belli yaş ardından meydana çıkan kemik erimesini önlüyor yahut azaltıyor.
Doymamış yağ oranı fazla miktarda olduğu amaçlı kanın içindeki trigliseridi düşürüyor başka bir deyişle kolesterol sıkıntısının çözülmesine destekçi oldu. Tekrardan bu mantıkla ve phystosterin maddesinin de sayesinde damar kanserine fayda sağlıyor.
Hamilelikte Kalsiyum, Demir, Protein, C vitamini, Folik asit ve posadan zengin yiyeceklere vaziyette olan gereksinim arttığından perhizde daha çok miktarda yer verilmelidir. Bu duyarlı dönemde besin hazırlama, pişirme ve gizleme şartlarına uyarak sıhhatli besinler yemeye dikkat edilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hamilelikte su gereği artmaktadır. Kabızlığın, basur oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi amaçlı de gündelik 2,5 litre su içilmelidir.
Hamilelikte hangi besin öğelerine gereksinim artar?
Demir, Kalsiyum, Protein, Folik asit, C vitamini gibi demir kırmızı kan hücresinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir. Demir eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk duygusu, çarpıntı, isteksizlik, baş dönmesi şikayeti, iştahsızlık, solukluk, üşüme benzeri bulgular meydana çıkan kansızlık görülür.

Gebelikte demir gereksinimi neden artar?
Demir vücuda oksijen taşıyan kanda yer alan hemoglobin yapımında önemli tek mineraldir. Demir bununla birlikte kaslara da oksijen taşır, adalelerin fonksiyonlarını uyumlu şekilde mahalline getirmesine destekçi olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler