Adaçayı (Salvia officinalis)
Birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavi sürecinde iyi gelen adaçayı, eski cağlardan beri insanların bas tacı olan bitkilerden biri olmuştur.
Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye isimleri ile de tanınmaktadır. Bitkinin mor veya beyaz renkli çiçekleri halka dizilişli, karşılıklı olan yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayar.
Adaçayı, çok eski çağlardan beri şifalı bir bitki olarak tanınıyor ve kullanılıyor. Hatta Romalılar zamanında kutsal bir bitki olarak görülmüş ve onun için özel hasat törenleri yapılmıştır. Yine 13. asırda "Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye" denilerek şifaları açıklanmaya çalışılan adaçayı, sık sık içildiğinde tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır ve felç için de çok faydalı olduğu bilinir. Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırılarak içirilebilir.
İşte Birçok Derde Deva Adaçayının Faydaları:
Adaçayı iyi bir antibiyotiktir. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarına çok iyi gelir. Bademcik şişmesine karşı etkilidir. Diş eti kanamalarını önler. Vücudu toksinlerden arındırıcı ve güçlendiricidir. Adaçayının kan temizleyici etkisi bulunmaktadır. Soğuk algınlığına karşı etkilidir. Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler. Adaçayı gece terlemeleri ve aşırı terlemeler için, lavanta çiçeğinden başka yardımcı olabilen tek bitki olarak gösterilmektedir. Ayrıca hazımsızlık, iştah kaybı, yorgunluk, kramp, sinir hastalıkları ve depresyona iyi gelir. Gece terlemelerini önler, iltihaplı yaraların tedavisinde kullanılır. Hormon düzenleyici etkisi vardır.
Adaçayıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenler:
Adaçayının aşırı kullanımı ile tansiyon yükselebilir. Hamile ve emziren kadınların fazla tüketmeleri önerilmez.
Yorumlar
Yorum Gönder