Girit Kabağı Dolması

Malzemeler; 6 adet Girit kabağı, 1 büyük kuru soğan, 2 su bardağı pilavlık bulgur, 2 çorba kaşığı salça, 2 orta boy domates, yarım çay bardağı zeytinyağı , 3 diş sarımsak, yarım demet dereotu, 1 tatlı kaşığı kuru tarhun , 1 çay kaşığı kimyon , 1 tatlı kaşığı yenibahar, tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber. Ekşilik isterseniz sumak yada nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.

Yapılış; Kabakların üst kısmını kapak şeklinde keserek içlerini oyalım. Pişerken tuzu iyice emip daha lezzetli hâle gelsin diye dışlarını hafifçe çizelim. İçlerine de tuz serperek ovalım. Daha sonra tuzu yıkayacağız.. Derin bir kaseye yıkanmış bulguru koyalım. Kaseye rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış dereotunu, zeytinyağını ve baharatları da ekleyelim. Domateslerden kapaklar keselim, Geri kalanı incecik doğrayarak karışıma ilave edelim ve tüm karışımı güzelce yoğuralım. Kabaklara iç malzeme karışımından koyalım (pirin. Ve bulgur şişeceğinden azından1.5-2cm boşluk bırakın) ve domatesten yaptığımız kapakları kapatalım. Kabakların üzerine çıkmayacak şekilde yaklaşık 3 su bardağı sıcak su ekleyelim ve biraz tuz ekleyelim. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim .Ardından kabakları borcam a dizelim ve fırına verelim. Fırında 15-20 dakika kabaklar biraz kızarana kadar yeter. 

Kabakları oyunca acıkan içleri ben omlete veya keke koyuyorum. Özellikle keke çok yumuşak bir doku kazandırıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler