Osmanli Saray Mutfagi

Topkapi sarayinin iasesini, Fatih Sultan Mehmet zamaninda kuruldugu tahmin edilen Matba-i Amire nezareti temin ediyordu. Matbah-i Amire mutfak emini idaresinde idi. Saray halkinin yemekleri mutfaklar ve helvahanede ( mutfakta yemekler helvahanede tatlilar, receller, hosaflar, serbetler, tursular, ve macunlar yapilirdi). 
    Saray, beslenmeyle sihhat arasinda yakin bir munasebeti esas alirdi. Tibbi Nebevi den alinan bilgiye gore, insan vucudunda; kan, balgam, safra ve sevda olmak uzere dort unsur bulunmaktadir. Bu unsurlarin dengede olmasi sihhate, dengenin bozulmasi hastaliga isaret eder. Bu yuzden sene boyunca bu unsurlarin dengede kalmasini saglayacak sekilde beslenmeye ihtiyac vardir. Denge bozuldugunda perhiz yapilmali ve ilac takviyesinde bulunulmalidir.Ayrica bu unsurlar her mevsimde degismektedir. Ilkbahar ve sonbaharda kan yapacak, yazin safrayi, kisin balgami ve yine sonbaharda sevdayi azalatacak gidalar tercih edilmelidir. Islam tibbinin bu inceliklerini bilen saray hekimleri ve mutfak personeli, saray halkina mevsimlere gore degisen ve unsur dengesini muhafaza edecek yemekler hazirlayacakti. 
Saray halki ( Sunneti-serifeye uygun olarak) gunde iki ogun yemek yerdi. Kusluk vaktinde sabah kahvaltisi, ikindin namazini mutakip aksam yemegi yenirdi. Yemekler alcak sofralarda, yerde oturarak yenirdi. Sofralar umumiyetle luksten uzak ve mutevazi olurdu. Yemek suresi uzun olmazdi. 
Kaynak; Fazilet Takvimi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler