Ayçekirdeğinin Faydaları

Ayçiçeğinin besin değerlerini bir araya toplayabilen pek az besin vardır. İnsan bir dağ başında yaşasa ve tek besin maddesi seçmek zorunda kalsa, duraksamadan ayçiçeğini seçmelidir. Bu minnacık çekirdeklerde C vitamini dışında bütün öbür vitaminler bulunur. Ayçiçeği çimlendirildiğinde bu vitamin bu vitaminler mevcut olur. Ayçiçeğinin yağı kolay sindirilir. Bileşiminde bedende yağların ekşimesini önleyen E vitamini vardır. Bütün gün yüzünü güneşe veren bu çiçeğin tohumlarında ayrıca pek az bitkide rastlanan D vitamini de bulunur. 

Bilindiği gibi D vitamini bedenin kalsiyumu ve fosforu daha iyi kullanmasını sağlar. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden yana da üstündür. İçinde kansızlığı önleyen ve besinlerde ender bulunan folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit bile vardır. 

Ayçiçeğinin üstünlüğü protein yönündendir. Bedenin ihtiyaç duyduğu 8 aninoasit dengeli bir şekilde bu bitkide bulunur. Fırsat buldukça ayçiçeği yemelidir. Çimlendirilen ayçiçeği daha yumuşak olur; hem sindirimi kolaylaşır, hem de biyolojik değerleri artar. Soyulmuş ayçiçeği çekirdeği yemeklere ve ekmeğe katılırsa hem nefis hem de besleyici olur. 

Ayçiçeği damar sertliği ve kolesterol düşürücüdür. Cinsel arzuyu arttırır. Kuru yemişler içerisinde yağı ve proteini en yüksek kalitede olanı ayçiçeğidir. Bedenen ve zihnen çalışanlara, zayıf kalmış çocuklara, iyileşme devrinde olanlara çok fayda verir. 

Et yiyemeyenlerin protein ihtiyacını karşılar. Proteini et ayarındadır. Ayçiçek yağı özellikle soya fasulyesi ile hazırlanmış salatada mükemmel olur. Bunun dışında her türlü salataya katılabilir. Çünkü ihtiva ettiği E vitamini damar kireçlenmesini önleyerek bağışıklık sistemini korur. Aynı zamanda bu sihirli yağ hafızanın uzun yıllar canlı kalmasını sağlar.

Alinti

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler