Gümüşhane’nin Meşhur Kete'si


Çok güzel yöresel bir lezzet. Çay sofralarında çok beğeniliyor.
Malzemeler: 1/2 bardak su, 1 çay bardağı sut, 1 tatlı kaşığı yaş maya, 1 tatlı kaşığı seker, 1/3 bardak sıvıyağ, 1 çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, 3,5 su bardağı elenmiş un
İçine: 1 bardak kadar un, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz (unu az az ekleyin, yağın aldığı kadar, rahat karıştırılıp kavrulabilecek kadar ekleyin)
Üzeri İçin: yumurta sarısı
Yapılışı: Su ve sütü tencerede el yakmayacak derecede ısıtalım. Sütün içine maya ve tatlı kaşığı şekeri ilave ederek 5 dakika kadar bekletelim. Sütü daha sonra derin bir kâseye alalım ve içine yoğurt, sıvıyağ, tuzu ilave ederek ununu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ekleyelim. Gerekirse daha fazla un ekleyebiliriz. Hamurumuz kıvamı bulunca 30-45 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken içini hazırlayalım: iç harcı için, çelik yayvan bir tencereye unu koyalım ve kavuralım. Unun rengi açık kahverengi olunca tereyağını ilave ederek kavurmaya devam edelim. Kavrulunca altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
Kabaran hamuru 10 bezeye bölelim ve yuvarlayalım. Her bezeyi ayrı ayrı unladığımız tezgâhta merdane ile açarak içine bir yemek kaşığı kadar kavrulmuş undan koyalım ve Rulo şeklinde sararak kendi etrafında çevirelim. Gül böreği şekline getirince yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler