Un Tarhanası

Un Tarhanası
Evet, kış hazırlıkları başladı... 
Malzemeler: 1 kilo yoğurt, Aldığı kadar un ( ele yapışmayacak kıvama gelene kadar) , 3 kilo olgun domates,2 kilo kuru soğan, 2 kilo kırmızıbiber ( uzun salçalık olanlardan), 1 su bardağı zeytinyağı, 1 kilo haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı tuz ve karabiber, 1 çay bardağı toz kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı instant veya maya 

Tarif: Önce kırmızıbiberi ve domatesleri ayıklayalım ve yikayalim. Biberleri orta kalınlıkta doğrayalım. Domatesleri de ikiye bölelim. Nohudu, irice doğranmış soğanları, domatesleri ve biberi geniş bir tencereye koyalım. Üzerine iki yemek kaşığı tuz ve yarım cay bardağı su koyarak kısık ateşte iki saat kadar pişirelim. Karışımımız piştikten sonra karimi blenderden geçirelim blender yoksa salça gibi kevgirden geçirebiliriz. Mayamızı 1 tatlı kaşığı toz seker ve bir bardak su ile karıştıralım ve 15 dakika mayalandıralım. Daha sonra karışıma zeytinyağı, tuz, karabiber, maya ve naneyi ekleyelim. 

Aldığı kadar un ile ele yapışmayacak bir kıvama ( kulak memesi yumuşaklığında) gelene kadar yoğuralım. Üzerini temiz bir bez ile örtelim. Karışımı ilik bir yerde bir gece bekletelim. Ertesi gün biraz kabaracaktır. Hamuru her günün akşamında biraz yoğurarak 4-5 gün mayalandıralım. 

5. günün sonunda tarhanayı güneş gören bir yere serdiğimiz büyük ve temiz bir bez veya üzerine kaşık ile parça parça dökelim ve üzerine sinek konmaması için tul veya ince yazma ile örtelim. 4-5 saat sonra tarhanamızı çevirelim ki iki tarafı da iyice kurusun. Tarhanayı rutubetlenmemesi için akşamlan içeri alalım. Ertesi gün sabah yine güneşe çıkaralım. Tarhanamız iyice kuruyunca elde kolayca parçalanarak küçük taneler halinde ufalanacaktır. Bu duruma gelen tarhanayı önce kevgirden geçirelim. Daha sonra da mutfak robotunda çekelim. Artık toz haline gelen tarhanayı geniş bir tepsiye yayalım. Bu şekilde tamamen kuruması için ara sıra karıştırarak iki gün daha gölgede, güneş almayan bir yerde kurutalım. Kuruyan tarhanayı cam kavanozda saklayalım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler