RUŞEYM -HARIKA BESIN ( SIFALI BESIN)

Harika Bir Besin
Ruşeym doganın altın sırrı olarak biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor.
Doğanin altın sırrının ismi RUŞEYM
Bugdayin işlenerek una dönüştürülmesi surecinde ozel ayrıştırma işlemleri sonucunda
1 tonundan sadece 1 kiloğram elde ediliyor.
E vitamini deposu olan ‘‘ruşeym”, gramlarla satılıyor.
Dunyada ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayin en tepesindeki embriyosu.
Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Yani buğdayin kalbi ve hayat kaynagi. ”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yuksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi. Dayanıklılık suresi cok az. Piyasada 250 grami 5 YTL’den satiliyor. Turkiye’de tuketimi cok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ulkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukca yaygın Ruşeym her yaş icin tüketimi önerilen bir besin.
Yalnızca ”cölyak hastalari” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulaniyor.

NASİL TUKETİLİYOR: Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Corba, salata gibi yiyeceklerin uzerine serpilerek kullanilabiliyor. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu urun, ayni zamanda dunya mutfagindaki ceşitli yemek tarifleri icin tercih ediliyor.
NELERE İYİ GELİYOR?
AFRODİZYAK: Ru$eym Dogal afrodizyak ozelligine sahip. Yakin zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanıyor.
YASLILIĞI GECİKTİRİCİ: E vitamininin yaşlılıgı geciktirici özelliği ve vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin onlenmesinde onemli rol oynar. Ruşeym ise E vitami deposu.
KALBE YARAR: Ruşeymin koroner kalp hastaligi riskini azaltmasi, pıhtı azaltıci etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
SİNİRE BİREBİR: Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği biliniyor.
GUZELLİK İCİN: Doğanın bu altın sırrı guzelliğe de guzellik katiyor. Ozellikle de cilt kırışıklıkları icin birebir. Hem kırışmayi önlüyor, hem de azaltıyor.
KISIRLIK: Bugdayin embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullaniliyor.
Cukurova Universitesi Ziraat Fakultesi Gida Muhendisligi Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Sertac Özer’de beslenme acısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tüketilebilecegini söylemiş.
Özellikle genetik ve cevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya cıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”cölyak hastalari” ve lif kullaniminda sakinca bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğine dikkati ceken Ozer, kepeğe ve bugday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazi firmalarin tablet yapma giri$iminde bulundugunu kaydetti.
Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, ani zamanda dünya mutfağındaki ceşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.
E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vucutta hucre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bagışıklık sistemini destekleyerek kanserin onlenmesinde onemli rol oynadigi, bu acidan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastaligi riskini azaltmasi, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi guzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanildiğini bilimsel calışmalarla tespit edildigi kaydedildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tirit Yemeğinin Hikayesi

Mevlana Camii ve Turbesi-Konya

Hastalıklar ve Beslenme -İbni Sina 'dan Tavsiyeler